A szurkolótábor

Az evezősversenyek fontos és nélkülözhetetlen tartozékai a szurkolók. Hiába minden felkészülésre szánt óra, ha nem visszhangzik a pálya szélén legalább egy gyere! vagy finis!. A szurkoló bíztat, erőt ad, együtt örül, vagy együtt szomorkodik a sportolókkal verseny kimenetele függvényében.

Regatta Újvidéken, 1913 (Kép forrása: OSZK)

A drukker-divat bő száz éve még sokkal élénkebb színekben pompázott a mai „minimalista” irányzathoz képest. 1893-ban egy szép júniusi vasárnapon így nézett ki például egy evezős verseny:

„A háttérben a Margitsziget sötétzöld erdeje; jobbra a Neptun, balra a Nemzeti Hajósegylet csolnakháza tarka lobogódíszben; a Duna közepén horgonyon két nagy gőzhajó, födélzetén harsogó katonazenével, szebbnél-szebb asszonyokkal és leányokkal, mind élénk szinű, lenge nyári toilletteben. Közöttük a sötét foltokat az urak képezik.”

Evezősverseny közönsége a Margit-szigeten, 1906 (Kép forrása: OSZK)

És mindez így hangzott:

„A nagyszámú, díszes közönség a legélénkebb figyelemmel kisérte az egyes versenyek lefolyá­sát. A mikor a döntő pillanatok következtek, egy-egy kétes végküzdelemnél ugyancsak hallatszott a buzdítás: Neptun! Nemzeti! Hunnia! Maros! Szeged! Akár a lóversenytéren lettünk volna. S a győzőt mindannyiszor lelkes éljenzés jutalmazta. Hip, hip, hurrah!”

A drukkerek leleményessége helyt állt a látás…

Regatta nézőközönsége a Szabadság híd környékén, 1934 (Kép forrása: FSZEK)

… és a hallás nehézségeivel szemben is.

A M.A.C. jublieumi evezős versenyének közönsége, középen ül Magyar Elek, 1925 (Kép forrása: Fortepan)

Ha valaki mégis lemaradt a hajók közti küzdelem valamely fontos pillanatáról, a  versenyt követő vacsorák és táncmulatságok kiváló alkalmat adtak, hogy személyesen faggassa a versenyzőket, mégis, ki fogta ki azt a bizonyos rákot.

A Hungária Evezős Egylet vacsorája, 1930 (Kép forrása: FSZEK)

 

Huszthy Zita cikke

Szöveg forrása: Vasárnapi Ujság

Képek forrásai: Fortepan, FSZEK, OSZK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .