Az egybebugyi története

Az evezősök által hordott egybemez, vagy népiesen egybebugyi egy rövidnadrág és egy atléta párosából alakult ki. Ezt a kényelmet azonban leghamarabb csak a századforduló tájékán engedhették meg maguknak a sportolók. Az evezés történetének hajnalán még nem eshetett meg az a csúfság, hogy valaki egy szál dresszben hagyja el az öltözőt. „A gyakorlaton mindenki az egylet által felvett jelmezben, (veres ing, kék hajós öltöny s barna szalmakalap) fog megjelenni” – írja Buda-Pesti Hajósegylet 1861-es szabályzata.

Csónakverseny 1864-ben (Forrás: OSZK)

Később enyhítettek a szigoron, a hajóban és a parton megengedett volt a rövid ruhadarabok viselete, de a csónakház területén már kötelező volt az egyesületi öltöny, ing és hosszú nadrág.

A dressz leggyakrabban egy fehér trikót és a rávarrt egyleti jelvényt jelentette, de megjelentek a színes vagy mintás mezek is.

A Szegedi Evezős Egylet ifjú tagjai 1910-ben (Forrás: Fortepan)

A Neptun Evezős Egylet nem finomkodott etikett tekintetében:

„Az a tag, aki nem egyenruhában vagy szemérmet sértő módon öltözködik, bírsággal sújtható.” (1928)

Evezősök, 1942 (Forrás: Fortepan)

A Honvéd Utásztisztek Evezős Egyletének szabályzata még 1931-ben is így rendelkezik:

Lakott helyen hosszú (sötétkék vagy fehér) nadrágot és evezős kabátot vagy sweatert tartoznak a tagok viselni. A Margitsziget felső csúcsától a Műegyetemi Evezős Club csónakházáig terjedő Duna-szakaszon evezős-ing viselése kötelező. Lakott helyeken kívül az evezős-ing levetését a kormányos (parancsnok) megengedheti. Ha a hajóban hölgyek ülnek, az evezős-ing nem vehető le.”

Evezőslányok a Wesselényi-csónakház teraszán, 1955 (Forrás: Fortepan)

Manapság már minden ruhadarab a versenyzők kényelmét és a praktikumot szolgálja, a versenyszabályzat azonban „outfit” tekintetében még tartalmaz szigorú kitételeket. Az előírás szerint például a fejfedők típusának és színének hajón belül azonosnak kell lenni, tehát például vagy csak fekete hajpántot, vagy csak fehér sapkát lehet viselni, a szabály megsértése a versenyből való kizárással jár.

Evezősök „Borat-mezben” a bécsi Night Row-n (Forrás: Facebook)

Huszthy Zita cikke

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .