Idén először egypárevezősök a Budapest Kupán

Az idei Nemzetközi Budapest Kupa Regatta és evezős évadnyitó gróf Széchenyi István emlékversenyen először, a szervezőség külön divíziót indít egypár evezősök számára az Óbudai-sziget/Nagy-Duna pálya szakaszon. A 25 férfi és 25 nő számára limitált versenyben minden résztvevő egy korcsoportban indul, a férfi és női versenyzőket díjazzák csak külön.

Amit ez a regatta jelent a nyolcasok számára az elmúlt 10 évben, azt most először az egypárevezősök is átélhetik. Úgy is mondhatnánk, hogy a Budapest Kupa azt képviseli az evezésben, mint a cyclo cross a kerékpárban vagy az autóversenyzésben a rallyk.

fotó: Bőr Bence, Sebestyén Soma

A természetes folyón kitűzött pálya egyedülálló élményt hoz az indulóknak: a folyásirányban történő indulás a hosszútáv ellenére relatív gyors lefolyású versenyt eredményez, a pálya jellege viszont komoly technikai kihívást jelent, így izgalmas, taktikus élményt nyújt a részvétel, amit tovább fokoz a nyolcasokhoz hasonlóan 20-25 másodpercenként történő rajtoltatás.

A pálya négy különböző szakaszra osztható: a rajttól a K-hídig vezető első, kb. 1500 méter hosszú, nagyjából nyílegyenes rész még nem rejt különösebb trükköket. Az ezt követő kb. 2000 méteren a kiság S ívének optimális megevezése jelenti a kihívást a versenyzők számára. Majd a szakasz végét jelentő Pí-hídnál beszűkül a pálya, örvényessé válik a víz, ez egészen a sziget spiccig kb. 250 méter hosszan komoly technikai nehézségek elé állítja az indulókat, hogy majd ezen túljutva a nyílt Dunán elővegyék utolsó tartalékaikat és a Budapest Kupa depójában tartózkodó csapattársaik, valamint a nézők előtt finishelve beérjenek a célba.

Fotó: Sebestyén Soma

Belátható, hogy ezen a pályán nem feltétlen a legerősebbé a győzelem: a nyertes az az okos versenyző, aki optimálisan hajtja végre az ívek megevezését és ésszel használja ki a folyó adta lehetőségeket.

A 2018-as regattán már debütált az egypárevezés egy tesztverseny keretében, ahol négy magyar kiválóság, Galambos Péter, Pétervári-Molnár Bendegúz, Papp Gergő és Bácskai Máté küzdött egymás ellen, idéntől azonban több érdeklődő számára is elérhetővé tesszük az indulást.

Nevezz be február 28-ig és legyél az első 25 versenyző között, akik történelmet írnak a Budapest Kupán!


Az alábbi linken található videó 15:00 percétől látható a 2018-as egypárevezős verseny befutója:
https://www.facebook.com/BudapestCupRegatta/videos/2025689681012739

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .