Rekordnevezéssel és gyönyörű idővel zárult a Budapest Kupa Regatta

Szikrázó napsütés fogadta a 27. Gróf Széchenyi István Emlékverseny keretén belül megrendezett 7. Nemzetközi Budapest Kupa Regatta, több mint 650 evezős indulóját. Az evezős évadot ezzel a 12 nemzet sportolóinak tömegét vonzó regattával Jean-Christophe Rolland FISA (Nemzetközi Evezős Szövetség) elnök, Annamarie Phelps, a Brit Evezős Szövetség elnöke és Denk András, a rendező margitszigeti Danubius Nemzeti Hajós Egylet elnöke jelenlétében Dr. Bényi Szabolcs, a Magyar Evezős Szövetség elnöke nyitotta meg.

 

A jelenlévő, mintegy ezerötszáz néző öröme nem csak a rekord számú nevezésnek szólt, hanem Fürjes Balázs kormánybiztos – a versenyt megelőző gálavacsorán tett – bejelentésének is, miszerint a Budapestre tervezett evezős pálya meg fog épülni a Kemény Ferenc Program részeként.

 

A Budapest Kupa Regatta 4500 méteres távját több mint 650 versenyző teljesítette, a legfiatalabb atléta 14 a legidősebb 70 éves volt, ezzel is bizonyítva, az evezés egy életen át űzhető sport. A Budapest Kupa Regattát a Thames Rowing Club és a Műegyetemi Evezős Club csapatai előtt beevező Győri Atlétikai Club evezős szakosztályának csapata nyerte, de a küzdelem akár tovább is folytatódhat a Capital Cup sorozatban, melynek következő állomása Budapest után Bécs lesz.

 

Idén először került megrendezésre a “Plusz egy kromoszóma sprint ergo futam”, amelyen a Down Alapítvány sportolói különböző sportágakból érkezett olimpikonokkal és világbajnok helyezettekkel közös csapatokat alkotva küzdötték le a kiírt távot. A versenyt Galambos Péter könnyűsúlyú világbajnoki ezüstérmes evezős és az Olaszországból érkezett SC Armida versenyzője által alkotott csapat nyerte, épphogy lehajrázva Pető Tibor, kétszeres evezős világbajnok, és a Down Alapítvány versenyzőjének csapatát.

Budapest Kupa Regatta Down Alapítvány

A Regattán a Rióban olimpiai aranyat nyert Valent Sinković is tiszteletét tette, és titkos árverésre bocsájtotta azt a mezt, amelyben a riói pályán a győztes futamát húzta. A jótékonysági akcióval az evezős közösség a Down Alapítványt támogatta, akikkel a DNHE tizenhárom éve van partnerkapcsolatban.

 

A regatta fővédnöke Tarlós István főpolgármester, védnökei a II. és III. kerületek polgármesterei, Dr. Láng Zsolt és Bús Balázs. A támogatók között találjuk a Market Építő Zrt-t, a Microsec Számítástechnikai Fejlesztő Zrt-t, az Intercontinental Budapest, a Marriott Budapest, a Royal Corinthia, valamint a Sofitel Chain Bridge szállodákat. A sikeres rendezéshez megannyi önkéntesre is szüksége volt a szervezőknek, akiknek áldozatos munkája nélkül nem valósulhatott volna meg ez a dinamikusan fejlődő regatta. A verseny méltó ünneplése volt a pont 190 évvel ezelőtt, a DNHE klubelődjét alapító gróf Széchenyi István és angol barátja első közös evezős túrájának, amely a magyar evezős élet kezdetét jelentette.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .