december 6, 2015

Mi a Capital Cup?

Rengeteg olyan kezdeményezés született az elmúlt két évtizedben, amelynek célja Kelet- és Közép-Európa csatlakoztatása mind gazdaságilag, mind kulturálisan Európa fő keringéséhez. Ezek között azonban kevés a nemzeteken átívelő sportesemény.

Capital Cup

2015-ben három közép-európai főváros Budapest, Bécs és Pozsony együttes összefogásával létrehoztak egy egyedülálló evezős versenysorozatot, Capital Cup néven. A sorozat magába foglalja a városok elmúlt 10 évben indult hosszútávú nyolcas üldözéses versenyeit és a résztvevő országok evezősei között kialakított kapcsot.

A kezdeményezést a rendező országok evezős szövetségei is támogatják. Horst Nussbaumer, az Osztrák Evezős Szövetség elnöke szavaival élve: „Minden olyan kezdeményezést pártfogolunk, amely népszerűsíti ezt a szép sportot. Egy ilyen kaliberű nyolcas körverseny könnyen magára vonja a média figyelmét, amin keresztül a sportág könnyebben eljuthat az emberekhez. Nagyszerűnek tartom az elképzelést, amelyben a három szomszédos országot egymáshoz közelebb hozhatjuk egy versenysorozattal, és ezzel a kupával reméljük, új hagyományt teremtünk.

Capital Cup Logo_v04_FINAL_PFADE_141125_mr

A versenyek nyitottak a férfi, női és mix csapatok számára, nyolcasban és nyolcpárban. A handicap rendszer lehetővé tesz egy egyenlőbb versengést a férfi/női és a pár/váltott evezős csapatok között.

A versenyzők mind a három város szívébe eveznek, ami még nagyobbá teszi a verseny élményét, az események súlyát.

2015 végén Zágráb is csatlakozott a kezdeményezéshez és a 2015/2016-os évad nyitó versenyét rendezte meg. 2017-ben csatlakozott a Head of Prague.

A Capital Cup elnyeréséhez három regattán kell a négyből a legjobb helyezést kell elérni. A csapatokban legalább négy embernek állandónak kell lennie.

2018/2019 versenyei

Száva nyolcasai, 2018. november 5. Zágráb (Eights on Sava)

3800 m hosszú pályán, a Saván felfelé, a cél: HAVK Mladost

Head of Prague, 2018. Október 28. 

6000m hosszú, fordulóval

Budapest Kupa, 2019. április 6. Budapest

4500 m hosszú, a Dunán lefelé, cél a Margitszigetnél

WienerAchter, 2019. május 11. Bécs

2×2500 m hosszú, fordulós verseny a Duna-Kanalban, rajt/cél a belvárosban az Uránia közelében

A házigazda klubok, mint a ”Danubius Nemzeti Hajós Egylet”, “HAVK Mladost”, „VK Blesk” és “Wiener Ruderclub Pirat” büszkén várják az izgalmas megmérettetéseket!