december 6, 2015

Danubius NHE

A Danubius Nemzeti Hajós Egylet az 1991-ben alakult a Danubius Evezős Klub és a rendszerváltás után újraalakult Nemzeti Hajós Egylet egyesülésével. Az evezős klub története során végig a Margitszigeten működött, gyökerei egészen a gróf Széchenyi István által alapított Csolnakdáig nyúlnak vissza.

Napjainkra az egyetlen evezős klub a belvárosban, jelenleg két úszóházat működtet, melyek Margitsziget budai oldalán, körül-belül 800 méterre a Margit-hídtól találhatóak, valamint parti létesítményei 2015-ben költöztek a pesti oldalon található Európa-házként ismert épületbe.

Az Egylet az elmúlt 25 évben kiemelkedő sportolókat nevelt a magyar evezős társadalomnak. Dr. Alliquander Anna sydneyi olimpikon, ergométer világcsúcstartó, Neisz Gábor és Vanczák Gergely egyetemi világbajnokok, Gyimes Krisztina és Csepregi Gábor Unverziade ezüst és bronzérmes egyéni versenyzők, Bene Dorottya Európa Bajnoki 6. helyezett, hogy csak a kiemelkedő teljesítményeket említsük. Számos országos bajnoki cím és aktív szabadidős evezés is tartozik klub jelenéhez!

A gróf Széchenyi István Emlékversenynek több, mint 25 éve, rendezője a klub, mely egyben a hazai evezős évad hivatalos megnyitója, a Magyar Evezős Szövetség és a Budapesti Evezős Szövetség támogatásával.

2011-ben került megrendezésre a verseny keretin belül az első Nemzetközi  Budapest Kupa nyolcas és női négypár üldözéses verseny, mely mára a legfőbb elemévé vált a versenynek és az evezős évad égköve lett.