Rekordszámú hazai és nemzetközi részvétel a hivatalos magyar Evezős Évadnyitón

Rekord létszámú versenyzővel, több mint tíz ország részvételével a hétvégén lezajlott a margitszigeti Danubius Nemzeti Hajós Egylet és a Magyar Evezős Szövetség által szervezett 26. Gróf Széchenyi István Emlékverseny és 6. Nemzetközi Budapest Kupa Regatta, amely a magyar evezős évad hivatalos évadnyitó versenye is.

Dr. Bényi Szabolcs, az MESZ elnöke, Kozman György, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkárának jelenlétében nyitotta meg az évadot. Beszédében kiemelte, az evezés egy egyedülálló, mindenki számára elérhető lehetőség arra, hogy a város szívében, de mégis a nyüzsgéstől távol élvezhesse a természet közelségét. Ezt követően haladtak át a Budapest Kupa első divíziójának versenyzői a célvonalon. A nagy múltú angol Head of the River Race mintájára hat éve létrehozott magyar verseny a gróf Széchenyi István emlékversenyen fő eseménye. Idén a versenyző egységek száma már hatvan fölé nőtt. A verseny célja visszaemelni Budapestet a nemzetközi evezős életbe, hogy felpezsdítse az 1950-as évekig igen aktív evezős életet és ismét közkedvelté tegye a sportágat.

A verseny abszolút győztese a bécsi 1. WRC LIA csapata, az első külföldi győztese a versenynek, második az ifjúsági kategóriában induló  MEC-SZVE-CSEK versenyegyessülés, harmadik a tavalyi nyertes Győri AC egysége lett, megelőzve a verseny favorit angol Thames Rowing Club csapatát.

Budapest Cup 2016 winner

A versenyzők csodás napsütésben evezhettek végig a főváros szívében lévő természetes versenypályán. Az Óbudai-sziget északi végéből induló Duna-ágon végighúzódó versenyben a csapatok a rendező Danubius NHE Wesselényi csónakházáig üldözték egymást. Idén Németországból, Hollandiából, Angliából, Horvátországból, Szlovéniából, Ausztriából, Olaszországból, Lengyelországból és Szerbiából érkeztek csapatok. A legfiatalabb versenyző 13, míg legidősebb több mint 73 éves volt, bizonyítva, hogy az evezés valóban egy életen át tartó szenvedély.

A Győri AC nyolcasában állt rajthoz az LTA-AK kategóriában para-ergométeres világbajnok Szokolics Szabolcs, csapata a masterszek C kategóriájában harmadik helyet szerezte meg.  A paraevezést ezen kívül az SC Armida  látássérült olasz versenyzői is képviselték a versenyen. Kiemelt figyelemmel kísérték a nézők a Valyo – Város és Folyó Egyesület csapatát, akiknek csupán 11 evezős edzés után 6 hét felkészüléssel sajátították el az evezés technikáját. A szervezők és a Valyo ezzel szeretnének üzenni a vízközelben élő közösségenek, hogy az evezés nem csak egy élvezetes, természet közeli élményt nyújt, de könnyen elérhető Budapesten.

A verseny része a Capital Cup Regatta körversenynek, mely összeköti Budapest, Bécs és Zágráb legnagyobb evezős versenyeit és evezős közösségét.

Idén először a szervezők közös kampányba kezdtek az UNICEF-fel, és több mint százezer forintot gyűjtöttek össze a gyermekek jólétét elősegítő világszervezet programjaira az evezősök segítségével.

A Budapest Cup Regattát a Magyar Evezős szövetség a Budapest Evezős Szövetség, a Főváros, második és harmadik kerületek, a Red Bull, az Hotel Gellért, Umbrella Productions támogatta, további partnerként segítették a verseny szÍnvonalát emelni az InterContinental Budapest, Sofitel Chain Bridge, Royal Corinthia, Marriott hotelek és a Waldorf Catering.

A verseny előtti sajtó tájékoztatón jelenvolt Horváth Boldizsár a Kelemen Kabátban frontembere és a sportág vezetői mellett sport és az evezés szépségeit méltatta. Kifejezte személyes örömét, hogy a verseny szervezői zenekar „Nyári gyerekek” című számát választotta a verseny hivatalos dalának.

A szervezők és a MESZ Mindenkit szeretettel várnak a Margitszigeten, vagy más evezős klubokban, hogy megismertessék a sportág szépségeit az az iránt érdeklődőkkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .