Régi regatták története

Milyen volt az első budapesti regatta? Hát pest-budai! 1843-ban még a Duna választotta el a két városrészt, a Lánchíd sem épült meg, de Széchenyi István az előző cikkben említett első magyarországi evezősversenyről számol be naplójában. A győztesek Wenckheim Béla és a skót mérnök, Clark Ádám voltak. A távot a Margit-sziget és a „casino”, azaz a mai Vigadó közt tűzték ki. Ekkor még csónakkal is járható volt a Duna belvárosi szakasza, előfordult például, hogy Széchenyi elevezett a Császárfürdőbe.

A századelőn nagy eseményszámba ment a Budapesti Nagy Regatta melyen a többezer fős nézőközönség mellett, politikusok és a királyi család tagjai is tiszteletüket tették. „Kétségtelen – írja egy napilap – hogy a legszebb és legelőkelőbb sportok közé elsősorban az evezés tartozik. A budapesti nagy regatta mindig a legdíszesebb esemény szokott lenni a nyár havában és ezt még a Derby sem tudja elhomályosítani.”  Az 1906-os versenyről kissé csalódott, de tanulságos beszámolót közölt a Pannonia Evezős Club:

„A nagylétszámú nézőközönség várakozását, az ügyesen megcsinált reklámczikkekkel felcsigázták ugyan, de nem elégítették ki. Az amúgy is csak lassú tempóban lebonyolítható versenyek – a közönség szempontjából – valósággal unalmassá váltak. A rendezés egyik főhibája az volt, hogy a versenyrendezőség nem a legmegérthetőbb formában tájékoztatta az, egyébként nagyrészt teljesen laikus közönséget a versenyek mikénti lefolyásáról. Mert az árbóczra felhuzott zászló-jelzések legföljebb csak a bennfentesek felvilágosítására szolgálhatnak, de a nagy publikum zöme azt nem érti meg. A versenyek győzteseit nem adták tudtul a publikumnak, sem pedig az elért időket. Az egyik versenyt a másiktól elválasztó időköz hosszú és halálos unalmas volt.”

Az 1912-es regatta, melyen többek közt a bécsi Pirat és egy trieszti klub is részt vett sokkal jobb visszhangot nyert a korabeli sajtóban:

„Tökéletes sikerről számolhatunk be. Minden verseny izgalmas finis után a célban dőlt el s több mint 5000 néző tapsolta a győzteseket. A nagy érdeklődéssel várt szenior nyolcas versenyt a Hungária nyerte meg.”

A sok regattát megjárt Hungária Evezős Egylet a második világháború után megszűnt, 1927-ben épült klubháza azonban a mai napig látható a Margit-sziget keleti partján. Jelenleg a Danubius Nemzeti Hajós Egylet, a verseny szervezője működik benne, akiknek ezúton is jó felkészülést kívánunk a 2018-as Budapest Kupa Regattára!

Szerző: Huszthy Zita

(Kép forrása: FSZEK)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .