VaLyo evez

Budapest Kupa olyan esemény, ahol a profi és az amatőr evezős is egyaránt megtalálja a kihívást, jól érezheti magát, és más országokból érkező versenyzőkkel is megismerkedhet. Ezen felül egy gyönyörű helyen evezhet, Európa egyik legcsodálatosabb folyóján, a Dunán.

A Dunának mindig is jelentős szerepe volt Budapest életében. Ezért minden olyan törekvés, amely a megóvására irányul, támogatandó. A Széchenyi Évadnyitó Emlékverseny egyúttal Budapest Kupa egy kiváló esemény arra, hogy az embereket kicsalogassa a vízpartra, ezzel mind az evezést, mind pedig a Dunát közelebb hozza hozzájuk.

De a sportolók mellett sok lelkes civil is kincsként tekint a Dunára, és jó páran össze is fogtak egy cél érdekében. Az egyik ilyen összefogásból született a VaLyo, azaz a Város és a Folyó Egyesület, amelynek egyik fő célja, hogy a budapestieket közelebb hozza a Dunához. Az évek során már számos rendezvényen vettek részt és 2016-ban a Budapest Kupán is jelen lesznek. Viszont április 2-án egy olyan dolgot fognak csinálni, amit előtte soha: nyolcasban versenyeznek. Ugyanis korábban egyikőjük sem evezett még és most mindössze 5 hetük van elsajátítaniuk ezt a szép sportot. Jelenleg Reith Krisztinának, a Danubius Nemzeti Hajós Egylet edzőjének segítségével készülnek. Ennek kapcsán beszélgettünk Tömör Miklóssal, aki a projektekért felelős a VaLyoban.

Honnan jött az ötlet, hogy induljatok a Budapest Kupán?

– A „Dunai Regattán” már mi is szerveztünk programokat, például kacsakőbajnokságot és 2015-ben már saját helyszínünk is volt a rendezvényen belül. Aztán kapcsolatba kerültem Orbán Gergővel, aki szerette volna, ha a Budapest Kupán is jelen lennénk. Ez az ajánlat tetszett, de mivel úgy véltem, ez inkább sportesemény, így egy olyan ötletem támadt, mi lenne, ha mi is indulnánk? Ezt elmondtam a többieknek, akik teljesen fellelkesedtek. Gergőnek is tetszett, sőt, segített megszerveznie az edzéseinket.

Ismerted-e korábban a Budapest Kupát?

– Igen, már régebben hallottam róla. Van egy ismerősöm, aki a Danubius NHE-ben evezett, és ő mesélt a Kupáról. De volt szerencsém Londonban a híres Oxford-Cambridge evezős versenyt látni. Az tök jó volt, hogy ekkora volt az érdeklődés és sokan kimentek a Temzéhez szurkolni. És azon gondolkodtam, hogy jó lenne, ha Budapesten is lenne egy ehhez hasonló esemény, amire az emberek kimennek, ha már a Red Bull-ra vagy a Tűzijátékra is ellátogatnak. A Budapest Kupa egy ilyen eseménynek ígérkezik.

Milyen evezni?

– Nagyon jó, az egész csapat oda van érte. Már 4 edzésen vagyunk túl, ebből 3-at ergóztunk, egyet pedig a tanmedencében töltöttünk. Nagyon hálásak vagyunk Krisztának, hogy elvállat minket és foglalkozik velünk. Heti kétszer van ergó edzés, ez nagyon fontos mind a koordináció, mind pedig a kondicionálás szempontjából. A klubban eltöltött időn felül youtube videókat is nézünk, hogy minél jobban elsajátíthassuk ezt a sportot.

Mennyire találjátok nehéznek az evezést?

– Eléggé nehéznek. Az evezés egészen összetett sport. Persze sokszor úgy tűnik, hogy könnyű, de mikor evezni kell, az már közel sem olyan egyszerű. Kenuban már többször ültünk, az könnyebb volt.

 

Kik ülnek a hajóban? Esetleg kaptok tapasztaltabb evezős segítséget?

– Csak a VaLyo tagok eveznek, ami egyelőre nagy kihívásnak tűnik. Viszont kapunk profi kormányost.

Mennyire várjátok a Budapest Kupát?

– Nagyon várjuk már, viszont a felkészüléshez rendelkezésre álló idő egyre fogy. És azért izgulunk, hogy április másodikán bírni fogjuk-e a felevezést és a versenyt, de várjuk. Minden esetre az edzőnk nagyon bízik bennünk.

Köszönjük az interjút! Örömökben gazdag, sikeres felkészülést kívánunk nektek! És akkor találkozunk április 2-án!

 

12729099_1216010915094059_1043961017808296456_n 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .